Alternativ till medicinering för ADHD

Moderator: Peetra

Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Mamma-Mia » 13 jan 2009, 15:01

Har en gosse på nästan 11 år som har ADHD o e lindrigt utvecklingsstörd. Han fick diagnosen som 5åring o har ingen medicinering. Han har hittills klarat sig utan. Nu har han det senaste året varit oroligare, biter o slår sig själv osv då han blir pressad eller stressad. Plus att det kommer att bli en del stora förändringar i familjens liv. Vet nån någon metod som kan få honom lugnare UTAN att ta till medicinering? Vi har det alternativet som absolut sista utväg.
Användarvisningsbild
Mamma-Mia
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 19 okt 2008, 10:30
Ort: Dalsbruk

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Isa » 15 jan 2009, 01:02

Jag har inte erfarenhet av ADHD. Men vill ändå varmt rekommendera en mycket bra bok som jag läst
nämligen Explosiva barn av Ross Greene. Trots att jag då själv inte har barn med ADHD så blev jag såhär som lekman väldigt imponerad av hans teori. Greene är professor i Harvard Medical School och har även besökt Helsingfors universitet och hållit föredrag där.
http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9789189091269

På denna blogg tas det upp lite om Greene och på sidan finns även link vidare.
http://pussgurkan.blogspot.com/2007/10/ ... -barn.html

Sedan började jag fundera på huruvida Aanna Wahlgren också har något om ämnet på sin sida. Åtminstone tyckte jag mig läsa att hon hade en specialist där som svarade på frågor om hjärnskador, det var b.la. något om att träna mha krypträning etc.

Jag vet inte om det bara är en myt, men omega 3 olja och fiskolja har det för ett tag sedan skrivits om i samband med ADHD att det eventuellt kunde ha bra inverkan.
Storasyster, mellanbror och lillebror
Användarvisningsbild
Isa
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1012
Blev medlem: 23 okt 2003, 23:44

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Lysmasken » 23 jan 2009, 12:35

Isa skrev:Jag vet inte om det bara är en myt, men omega 3 olja och fiskolja har det för ett tag sedan skrivits om i samband med ADHD att det eventuellt kunde ha bra inverkan.

Ja, jag har också hört att omega3 skulle vara bra. Och man ska undvika natriumglutamat (används allmänt som smakförstärkare i färdigmat och buljongtärningar mm!) för det kan förvärra symptomen.
Vi vet fortfarande inte om vår son har AD/HD men har nog matat i honom omega3 och jag tycker mig ana en viss positiv effekt. Det är säkert bra i vilket fall som helst :tummenupp:
Låt alla blommor blomma!

Son född 02/2003 och dotter född 02/2007
Användarvisningsbild
Lysmasken
wanna-be-bitch
wanna-be-bitch
 
Inlägg: 9879
Blev medlem: 17 okt 2003, 16:18
Ort: Pargas

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Sommarmamma » 12 mar 2009, 16:03

Har läst en bok som heter Friskare barn men kommer inte just nu ihåg författaren. Tyckte han hade många goda råd om vad kosten gör för barn, både såna med diagnos men också till andra barn. Man kan väl kanske påstå att författaren var lite av en "alternativ" doktor så kanske han kunde ha några tips som kunde vara värda att prova? Han menar också att tillsatsämnet natriumglutamat och diverse sötningsmedel är rena giftet som kan göra barn hyperaktiva och sjuka.
Amor Vincit Omnia
Användarvisningsbild
Sommarmamma
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 727
Blev medlem: 13 dec 2004, 21:30

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Lysmasken » 12 mar 2009, 23:01

^Det är visst aspartam (sötningsmedlet) som han talar om? Försöker undvika sånt jo, hellre äkta socker (fastän det också gör barnen vilda..).
Låt alla blommor blomma!

Son född 02/2003 och dotter född 02/2007
Användarvisningsbild
Lysmasken
wanna-be-bitch
wanna-be-bitch
 
Inlägg: 9879
Blev medlem: 17 okt 2003, 16:18
Ort: Pargas

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Prassel » 12 maj 2009, 22:03

Hej! Jag har en 4,5 årig pojke som vi först trodde att hade ADHD men efter undersökningar visade sig att han har Aspergers syndrom. Före vi fick reda på den rätta diagnosen läste jag mycket om ADHD. Det har gjorts mycket studier kring en specifik produkt som heter eye q (innehåller mycket omega3)och om man googlar det på nätet så kommer det upp forskningsresultat angående just ADHD barn och denna produkts mycket positiva inverkan. Finns att köpa på apoteket utan recept, men själv så köpte jag det via nätet (finsk hemsida) och fick det billigare. Jag köpte mjuka tuggtabletter med hallonsmak som är menat för barn.

Kolla även en intressant artikel i Hesarin i oktober 2008 med titeln "Luontoretki lievittää ADHD:n oireita yhtä paljon kuin lääkkeet":
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Luo ... 5240312729
Prassel
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 11 maj 2009, 20:01

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Tossan » 25 maj 2009, 20:02

Får jag fråga varför ni har som sista alternativ medicinering? Jag är väldigt nyfiken eftersom det ser ut som om vi ska börja med Concerta här i dagarna, och jag har hört mycket gott om det, både av läkare och av familjer med specialbarn. Läkaren ( en professor i barnneurologi med stor expertis i tex Asperger) sade att det absolut lönar sig att prova, och att biverkningarna är så små ( huvudvärk, magvärk, ingen aptit den allra första tiden innan kroppen vänjer sig) att det inte är ngt att oroa sig för. Medicinen har använts med goda resultat sen 50-talet, och ifall den av nån orsak inte passar är det bara att avbryta direkt - kroppen/ njure/lever osv tar ingen skada av medicinen.
Bild

Bild

Bild

Blogg: http://snigelnharald.blogspot.com/ - lämna gärna ett litet spår efter er om ni besöker den!
Tossan
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 2366
Blev medlem: 11 apr 2004, 14:55
Ort: Helsingfors

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Florence » 25 maj 2009, 21:16

Jag har läst ganska mycket om goda resultat av omställning av dieten till lågkolhydratdiet i fråga om både autism, asperger och olika koncentrationssvårigheter. Skulle mina barn ha något dylikt problem skulle jag inte tveka en stund. Du kan säkert söka på t.ex. LCHF och ADHD. Här är en bloggartikel: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/adhd. Här på mp finns massor att läsa om själva LCHF, ifall det är främmande för dig. Men det går ut på radikalt dra ner på kolhydraterna, och istället ersätta energin med naturligt fett, bl.a. smör, grädde, naturligt fet ost och naturligt fett kött, ägg, mm. Också barn kan äta så utan att lida brist på något. På skola och dagis har de sällan alternativ, men hemma kan man ställa om helt om man vill.
Florence bloggar på svenska: http://flo-food.blogspot.com/ och har en firmasida http://www.tosiruoka.fi med nyare recept fast de är på finska!
Användarvisningsbild
Florence
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 4290
Blev medlem: 10 feb 2007, 13:31

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav vanja » 02 jun 2009, 20:10

Sanna Ehdin pratar om IFD-mat - inflammationsfri diet.

Där utesluts både vete och mjölkprodukter och det har jag läst kan ge positiva effekter för personer inom autismspektrat. (LCHF tillåter däremot mjölkprodukter...)
Det skulle inte förvåna mig om det hade positiv effekt vid adhd också!

Det är även gynnsamt mot cancer, hjärt/kärlsjukdomar, Alzheimer m.m... Det gynnar nämligen vår egen självläkning!

http://www.ehdin.com och http://www.alltommat.se/matinspiration/ ... er-1.13349 kan ni läsa mera.

Hoppas detta kan ge er något att gå på!
Användarvisningsbild
vanja
 
Inlägg: 68
Blev medlem: 03 maj 2009, 21:28
Ort: Österbotten

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav vanja » 21 aug 2009, 13:48

Vad du kan göra för ditt barn som har ADD eller ADHD: :tummenupp:

Kosten:
- Eliminera spannmål och socker ur maten.
- Ersätt läsk, frukjuice och pastöriserad mjölk med rent vatten.
- Öka Omega-3-intaget genom att äta fiskleverolja eller Omega-3 kosttillskott varje dag.
- Minimera användandet av nästan alla vegetabiliska oljor. De är fulladdade med omega-6 och stör förhållandet mellan omega-6:3.

Dessutom:
- Det är vanligt att dessa barn har brist på magnesium och kalcium. Magnesiumbrist märks t.ex. om barnet är extra kittligt, har svårt att fokusera, väter sängen (över 5 års ålder) eller är tokig i choklad. Man kan även få sendrag eller kramp.
OBS! Undvik de billiga tabletterna som ofta innehåller magnesium oxid och är de minst nyttiga...! Kelasin är ett mycket bra märke, även om de är lite svårsvalda.
OBS! Sängvätning kan också bero på kvarliggande reflexer som ännu inte integrerats! Detta kan tränas bort med enkla övningar och "ruskningar"!

- Om barnet haft mycket öroninflammationer som litet har man ännu en orsak att lämna bort mjölk och mejeriprodukter!
- Om barnet har svårt att minnas sina drömmar kan B6-vitamin vara på sin plats.
- Om barnet har mörka cirklar under ögonen beror det på att barnet äter något som han/hon är känslig mot. Det kan t.ex. vara mjölk (-vanligast), vete, majs, choklad, ägg, citrusfrukter... Ofta deras favoritmat. :roll:
- Om barnet har eksem eller torr och flagig hud, kan man ge essentiella fettsyror.
- Om barnet har skrovlig hud på låren eller bakpå överarmarna kan detta bero på A-vitaminbrist.
- Om barnet har vita prickar på naglarna kan detta bero på zinkbrist.

Leken: :clap:
- Gungande är bra! Eller andra former av lek som stimulerar balanssinnet. Det är det sinnet som märker gravitation och rörelse.
- Lek med bollar och klättring! Eller andra typer av lek som stimulerar muskel-ledsinnet. Det är det sinne som säger oss i vilket läge våra kroppsdelar befinner sig och hjälper oss avgöra hur mycket kraft som behövs för att lyfta t.ex. ett mjölkpaket. (Vi har väl alla lyft ett nästan tomt mjölkpaket vi trodde var fullt och sett hur det gått... :shock: :wink: )
- Massage, mjuk eller hård beroende på vad barnet gillar. Eller andra lekar som stimulerar känselsinnet.

Hoppas dessa punkter kan hjälpa nåns barn därute!
Lycka till! :tumme:
Användarvisningsbild
vanja
 
Inlägg: 68
Blev medlem: 03 maj 2009, 21:28
Ort: Österbotten

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav vanja » 21 aug 2009, 14:18

Lysmasken skrev:^Det är visst aspartam (sötningsmedlet) som han talar om? Försöker undvika sånt jo, hellre äkta socker (fastän det också gör barnen vilda..).


Forskare vid italienska Fondazione Ramazzini har i sju år testat aspartam på 1 800 försöksråttor, vilket är mer än alla övriga aspartamstudier tillsammans. Resultatet visade att aspartam även i måttlig mängd är en dosrelaterad, multipotent cancerogen som kan orsaka tumörer i lymfsystemet, nervsystemet, njurar och urinvägar.
Och aspartam fungerar dessutom i uppvärmd form som ett nervgift. :nicka: Så är det! hemska saker...

Socker är inte heller bra... Näringsfattig kost och olika kemiska beroenden (som socker och läkemedel) inverkar negativt på signalsubstanser i hjärnan och gör oss irriterade, hyperalerta och stressade. Det gynnar också överväxt av jästsvampar i tarmen och ger ohälsosam tarmflora. Det gör det lättare för svamp och parasiter att få fäste i tarmen och skada tarmväggen. De osmälta matämnena passerar då lättare in i blodet och irriterar immunförsvaret.

Så hur motverkar vi sötsuget??
1. Ät mindre salt. När vi äter salt vill vi alltid ha något sött efteråt. Om du drar ner på saltet så minskar sötsuget.
2. Ät mer surt och beskt. Naturen är så väl beskaffat att det inte finns några söta växter eller frukter som är giftiga. Det är en av anledningarna till att vi så gärna äter socker. Sött betyder ätligt. Genom att äta mer surt och beskt så minskar produktionen av matsmältningsenzymer tillfälligt (och därmed också sötsuget). Så bit i en citron- eller grapefruktskiva, drick citronvatten, ha en syrlig vinäger på salladen och krydda med ingefära i maten.
3. Te och kaffe kan också fungera som sötsugshämmare (såvida du inte är van att ta en kaka till, för då kan det signalera ”sötsaker på gång”). -Fast det gäller ju bara oss vuxna då!!
4. Ett sista tips är att ta mörk, besk choklad med hög kakohalt. Minst 70%!

Men vill man verkligen ha något sött finns det ändå några alternativ.
Rårörssocker är bra. Det kan bli lite annan färg på bakverken, men det smakar lika bra om inte bättre! :clap: Det finns både som strösocker och som bitsocker.
Mörk sirap är också bra, lixom honung och fruktos.
Men det allra, allra bästa, det är Stevia! Innehåller inga kalorier och har en massa hälsofrämjande egenskaper! Ni hittar mera på http://www.stevia.se :tummenupp:

Lycka till!
Användarvisningsbild
vanja
 
Inlägg: 68
Blev medlem: 03 maj 2009, 21:28
Ort: Österbotten

Re: Alternativ till medicinering för ADHD

Oläst inläggav Spiderwoman » 17 dec 2010, 11:16

Har en tonårsdotter med ADHD. Vi provade nåt år med att ge något omega olje naturpreparat, tror det hette EPA nåt. Fanns i hälsokostaffärerna, men det var väldigt dyrt. Svårt att säga om det hjälpte. Började dock i ÅK 5 medicinera med Concerta och det var skillnad som natt och dag. Alla skolresultat gick uppåt och det var verkligen positivt. Dock märkte man på eftermiddagen när hon kom hem från skolan att hon var lite huvudvärkig och illamående. Concertan tar ju bort matlusten. Nu när flickan är 17, så vill hon inte mera ta den eftersom hon tycker att den gör henne nedstämd. Skolan går lite sämre nu pga koncentrationssvårigheterna och hyperaktiviteten. Men i den åldern så måste man ju få välja själv.
Användarvisningsbild
Spiderwoman
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 363
Blev medlem: 19 okt 2009, 08:52
Återgå till Barn med särskilda behov

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster