Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

För oss som har barn i skolåldern.

Moderator: acasia

Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav anonym » 27 aug 2013, 22:48

Gaaahh! Jag blir snart tokig på våra morgnar! Vi har en son som i år börjat ettan. Varje morgon blir det till att jag ??måste?? tjata, tjata, tjata. "Nu ska du upp!" "Nu MÅSTE kläderna på!" "Klä på dig byxorna!" "sätt på t-sjortan nu då!" "Nu måste du sätta mer fart på, du missar skolskjutsen!" "Strumporna... strumporna... STRUPORNA OXÅ!" "Börja äta nu!" "Ät nu!" "Snart far skolskjutsen!" "Nej nu läser du inte Kalle Anka, gå på WC!" "Gå på WC!" "Kissa och spegla dig inte bara!" "Tvätta händerna!" "Borsta tänderna!"

Om jag inte tjatar, hotar att han blir försenad, blir arg och leder honom till kläderna, matbordet, WC, sätter smörgåsen i handen på honom ibland flera gånger så händer INGET. Redan i fjol hade vi samma problem men då kunde jag i alla fall lämna morgonmålsätandet då han fick det i förskolan. Men så här kan vi ju inte ha det. :cry: Hjälp! HUR FÅR NI MORGONRUTINERNA ATT LÖPA?
Användarvisningsbild
anonym
Gemensamt konto
 
Inlägg: 15827
Blev medlem: 28 mar 2006, 14:00

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav acasia » 29 aug 2013, 20:45

Har inget bra knep tyvärr men jag kan trösta dej med att det är tjat, tjat, tjat hemma hos oss också. Jag tycker det är förfärligt. En gång stannade jag upp och lyssnade på mej själv. Det var bara kommandon hela morgonen ända ut till bilen.

Det finns en sång som passar bra in på det här:

http://www.youtube.com/watch?v=Nem0bkErGVY Den heter The Mum Song
Minns gårdagen, dröm om morgondagen, lev idag!
Användarvisningsbild
acasia
Kvalitetskontroll-tant
Kvalitetskontroll-tant
 
Inlägg: 10120
Blev medlem: 19 okt 2003, 20:35

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav ursula » 29 aug 2013, 22:27

Låter SÅÅÅÅ bekant. Sonen började förskolan nu, och vi har väl klarat en eller två mornar så att jag bara några gånger påminner on wc eller att strumpor också behövs.
Hos oss går det faktiskt bäst de gånger man inte hamnar på tjatspåret. Han vet ju nog vad som ska göras och vill hinna i tid till förskolan. Sonen liksom stänger av egna hjärnan helt om man tjatar, allt måste sägas och bara en sak åt gången går hem. Man kan inte t.ex. säga 'sätt skorna på och ta fram cykelhjälmen' - då "vet" han inte vad som ska göras först eller glömmer båda sakerna :roll:

Men hur man undviker att ens börja tjata har jag tyvärr inga bra tips på. Om barnen sku vara lite änldre sku jag göra som en kompis - helt enkelt sluta tjata och se hur snart barnen inser att de själv ska ta ansvar för att hinna till skolan. Det tog visst inte mer än en vecka för dem att börja komma hyfsat i tid utan tjat om jag minns rätt. Men med 1, 3 och 5 åringar behövs nog en hel del styrning av mamma ännu för att alls komma iväg...
Storebror 12/07, Mellansyster 10/09, Lillebror 05/12
Användarvisningsbild
ursula
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 653
Blev medlem: 16 jul 2007, 20:52
Ort: Esbo

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav Sweetwillow » 30 aug 2013, 07:55

Äldsta började i förskolan i höst och det är sååå jobbigt att få upp honom och det tar en evighet för honom att klä på sej. :roll:
Men hos oss har det nog varit tjat sen barnen började på dagis, och har på känn att det inte blir lättare....
Busarna 06/07, 09/08 & 10/10!

Ab imo pectore ♥ - min blogg
På Twitter
Användarvisningsbild
Sweetwillow
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 3746
Blev medlem: 30 jan 2008, 20:19
Ort: Östra Nyland

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav vero » 30 aug 2013, 11:11

Vi är ju inte ännu där med måste att hinna i tid till skolan, men har några dagar dagis/vecka.

Vår snart 5-åring förstår sig inte på tid, jo han vet att klockan kan vara så mycket, men knappast bekommer det honom :wink: Däremot så har vi klara rutiner.På morgonen vill de ha barnkanalen på (sveriges). Tur har de samma program varje morgon så pojkarna vet lite efter det hur de ligger till :lol: Kläder läggs fram färdigt på stolen (ok, de byter ut vissa plagg för mitt val duger inte alltid :nepp: ). Frukost äter vi alla samtidigt. Sedan får de leka om de vill MEN de måste ha borstat tänder och vara påklädda innan fåret Shaun börjar, annars får de inte se det. Visst har äldsta barnet ibland tryckt på paus då han ligger efter :roll: Sedan efter fåret Shaun så klär vi på oss och ut.

Har nog ibland sagt att de får komma i pyjamas om de inte är klara, då brukar de nog klä snabbt på sig. Antar att det här med tid inte är så lätt för barn och ja, jag gör samma fel, tjatar...och det bli sjufallt värre.
BildBildBildBildBildBild
Användarvisningsbild
vero
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 3678
Blev medlem: 15 aug 2008, 08:40
Ort: sibbo

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav Teskedsgumman » 30 aug 2013, 13:44

Här var det likadant ett tag när våra skolbarn var yngre, de går i femman och sexan nu. Jag trodde faktiskt jag sku bli galen ett tag... Det som löste vår situation var att jag satte mig ner med barnen och förklarade varför vi inte kunde fortsätta så (för det kunde ju förstöra humöret för en hel dag) och sa precis vad jag förväntar mig av dem på morgnarna. Och att om de inte började ta ansvar och klara av dessa små enkla saker själva utan tjat, så skulle det inte bli varken datorspelande eller kompislekande efter skolan heller. Och det tog tydligen skruv för efter det blev det rejääält mycket bättre. :nicka: Nu har vi tack och lov inte samma problem med nuvarande 6-åringen heller för han följer ganska bra de äldre syskonen i morgonrutinerna och klär på sig själv i rummet och lagar smörgås åt sig själv. Bara man stänger av tv:n det vill säga, står den på blir han nog ibland både döv och blind... :wink: Och 1-åringen är bara med och vill inte ha annat än lite bröstmjölk till frukost, och så äter han en näve aroniabär i vagnen på väg till förskolan. Så med fyra barn i huset tycker jag vi har ganska lugna morgnar nu.
Vill du ha hjälp med att hitta en säker bilbarnstol? http://bloggen.fi/bilstolslotsen/

Vill du ha allsidig info om vacciner? http://vaccin.me/
Teskedsgumman
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1570
Blev medlem: 23 jul 2008, 21:01

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav Humlan » 31 aug 2013, 11:42

I fjol när jag var på kvartsamtal i skolan sa jag åt lärarn att vi helt medvetet inte kollar att vår dotter har allt med sig eller att hon kommer i tid. Hon gick då redan på trean så vi tyckte att det absolut var dags att tänka själv. Dessutom är det vissa morgnar så att hon är ensam hemma. En gång kom hon för sent och några gånger var läxorna ogjorda eller bibbakortet hemma. Men hon har ingen skolskjuts att passa, förstår om det blir ett stressmoment med sånt.
Hur sku de vara att göra ett morgonschema? Med bilder eller text över vad som ska göras och i vilken ordning? Om den det gäller kan klockan kan man ju rita klocktider när vissa saker ska göras. Och just det där som någon skrev tidigare, berätta varför det är viktigt att hinna i tid på morgonen.
För oss har det skett en enorm utveckling nu på fyran. När vi båda är på jobb på morgonen ringer dottern åt mig och berättar att hon är vaken och sen ringer hon när hon far iväg. Jag tror att hon själv vill meddela detta för varje gång jag sagt att hon inte behöver ringa så gör hon det ändå <3
Tre fina barn födda 2003, 2010 och 2011.
Användarvisningsbild
Humlan
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 2451
Blev medlem: 23 okt 2004, 19:46

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav anonym » 13 sep 2013, 11:53

Tack för era svar!

10 cent per morgon, det är vad sonen nu kan förtjäna om han, utan att vi behövt gräla på honom, kommer sig iväg i tid till skolskjutsen. Detta betyder att han kan dryga ut veckopengen med 50 cent per vecka och det är han mycket nöjd med. Tre pilar har vi fäst på klockan (tjugo över -kläderna ska vara på och han ska gå till bordet, tjugo före - morgonmålet ska vara uppätet och han ska senast då gå till toaletten, kvart före - ytterkläderna är på och vi får lägga en tiocentare på ett schema han själv gjort). Efter några morgnar med detta system önskade han att få bli väckt tidigare för att hinna få ledig tid mellan toalett och ytterkläder. DET visade sig vara den absolut bästa lösningen. Nu vaknar han nästan en halv timme tidigare (han har lovat att vi får dra upp honom ur sängen för han säger att han vet att han vaknar bara han står på benen :w00t: ) och har tid att läsa Kalle Anka medan han äter eller gosa med katten efter toa eller koka kaffe åt pappa :love:

Så behöver han få sova tillräckligt, åtminstone tio timmar. Så trots att grannbarnen ännu är ute och leker får vi ropa in våra barn mellan halv åtta och åtta för att de ska vara i säng senast halv nie. Mitt i allt fick vi tumistid med gubben på kvällarna nu oxå :kaffe: :kram:

Klart att vi behöver påminna många gånger per morgon om att tiden verkligen tickar på hela tiden, men ingen behöver jaga upp sig mer över att tiden faktiskt inte räcker. Hur HÄRLIGT som helst. :clap:

Trådstartaren
Användarvisningsbild
anonym
Gemensamt konto
 
Inlägg: 15827
Blev medlem: 28 mar 2006, 14:00

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav Lysmasken » 15 sep 2013, 20:30

Bildschema är bra. Alternativt en lapp på bordet med anvisningar för vad som ska göras och vilken tid man måste börja klä på sig ytterkläderna och gå ut.

Kiva att ni hittade lösningen, TS, verkar ju löpa bra! (Låter bekant det där med att vilja bli väckt tidigare för att hinna se på tv typ..)
Låt alla blommor blomma!

Son född 02/2003 och dotter född 02/2007
Användarvisningsbild
Lysmasken
wanna-be-bitch
wanna-be-bitch
 
Inlägg: 9879
Blev medlem: 17 okt 2003, 16:18
Ort: Pargas

Re: Morgonrutinen, hur får ni det att lyckas??

Oläst inläggav Natasha » 16 sep 2013, 10:11

Det är samhället som är fel. Barn ska inte behöva passa en tid på morgonen. Enda lösningen för oss är tidigare i säng (borde vara i säng före åtta) för att kunna stiga upp så vi har en och en halv timme tid minst på morgonen.

En dag hade vi 9 minuter kvar för mat. Hon hade slösat tio och bara suttit. Då delade jag upp maten i 9 högar och satt med timer. Hon hade 9 tuggor och 9 minuter. Så varje tugga fick en minut. Hon tuggade som en galning. En minut ville inte riktigt räcka till. Men hon klarade det. En vuxen skulle ätit samma på två-tre minuter. Timer för varje tugga är inte kul men funkar.
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i sydVha, läser vår statistik fel?!! är du inte medlem? Bli medlemÅtergå till Skolbarn

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster