Barnlöshetsutredning - privat?

För dig som planerar att bli med barn.

Moderator: skogsmus

Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kittie » 29 jan 2013, 20:11

Hej! Vi står i kö för att påbörja en barnlöshetsutredning. Vi har helhjärtat försökt få barn i 1,5 år och i 2,5 år allt som allt. Inget har hänt, jag verkar inte ens ha ägglossning. Jag gick först till vår hälsovårdscentral, de ville inte skicka en remiss, bara ta några blodprover. Jag gick sedan till privat gynekolog, hon skickade remiss till det lokala sjukhuset. Men väntetiden är lång och tiderna mellan besöken långa. Jag skulle vilja gå privat, men vart kan man vända sig i västnyland/nyland? Har någon av er gjort en utredning privat? Hur var väntetiderna, priset?
Kittie
 
Inlägg: 43
Blev medlem: 31 mar 2011, 11:57

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kråkan » 29 jan 2013, 23:06

I Helsingfors finns i alla fall Väestöliitto, Fertinova, Felicitas, Graviditas. Graviditas har mottagningar på några ställen men vet ej om de gör barnlöshetsundersökningar och -behandlingar på alla ställen. Kolla på deras hemsidor, de har prislistor för allt, så man kan i alla fall litet jämföra. Jag, med erfarenhet av fertilitetsbehandlingar på privat klinik, säger att ta absolut kontakt med dem, så snabbt som möjligt!! Så kan de börja kolla var felet ligger och efter det besluta vilken behandling som är bäst för just er. Då vet ni i alla fall vilka möjligheterna är, och kan själva besluta om ni fortsätter med behandlingar eller inte. Visst kostar det ju, kan bli ganska mycket om det tar lång tid och många behandlingar, men har man alls möjlighet att betala, så säger jag go for it, man blir ju galen av mindre då det kommer till år av försök att bli gravid!

Jag håller tummarna för er och önskar lycka till!
Kråkan
 
Inlägg: 25
Blev medlem: 09 apr 2008, 20:35

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Minipig » 30 jan 2013, 13:21

Hej,

hoppar in i diskussionen även om jag inte har svar på frågan, utan funderar på privat eller kommunalt?
Vi har försökt i snart ett år. Jag har pcos, med ganska kraftiga symptom, som gör saken svårare. Jag har ingen mens, inte ens med Terolut. Jag gick först hos privat gynekolog, som inte ville skicka mig vidare med förklaringen att jag är för ung som 32 åring till gyn.pol undersökningar. Fick sedan remiss via privatläkare till gyn.poli. Nu är första besöket undan och jag väntar på alla svar från diverse prover. Denna privata läkare som skrev remissen talar dock mycket om privata sidan, att allt kunde gå snabbare och smidigare där. Jag vet dock inte om vi är redo att sätta ut sådana summor i detta skede. Jag lever liksom fortfarande i hoppet om att allt fixar sig. Då det pratas om eventuell IVF osv. så vill jag inte alls ta det till mig, inte ännu :|
Minipig
 
Inlägg: 51
Blev medlem: 29 okt 2012, 08:12

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kråkan » 30 jan 2013, 23:44

En fråga till dig Minipig: varför vill du inte ta det till dig om det pratas om IVF? Varför är det ett så hemskt alternativ?? Tycker själv det bara är frågan om befruktningen, som dock kan ge det man mest av allt önskar sig, ett barn. Visst kostar det att gå privat, det kan man inte förneka, men eftersom det för de flesta som går igenom barnlöshet är fruktansvärt jobbigt, och man aldrig kan vara säker på utgången, så kan det vara värt att om man bara på nåt sätt har möjlighet, betala för behandlingarna så man får saker och ting att gå framåt, och sedan försöka leva sparsamt på andra fronter. Förstås väljer man ju själv vad man prioriterar, men tiden går och har man ingen mens och ingen ägglossning så verkar ju nog chanserna ganska små, trots att de ju alltid finns kvar, även om det verkar vara så gott som omöjligt. Kan man då hjälpa kroppen på traven, varför inte göra det?? Det är klart, att vill man inte, så vill man inte och det kan man ju bara själv bestämma. Men om längtan efter ett barn är jättestor ser jag ingen som helst orsak att sitta och vänta på mirakel, fertiliteten stiger inte direkt med åldern, och det är absolut inte sämre att bli gravid med hjälp av behandlingar, och min personliga erfarenhet är att graviditeterna är hur normala som helst, det är bara sättet befruktningen skett på som är olika.
Kråkan
 
Inlägg: 25
Blev medlem: 09 apr 2008, 20:35

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Minipig » 31 jan 2013, 15:16

Kråkan, jag uttryckte mig kanske lite klumpigt.
Jag har inget emot IVF, privat vård eller att betala för att få vår dröm uppfylld. För mig känns det att vi har försökt en ganska kort tid trots allt, och inte ens fått alla provsvar ännu. Vi vet att mannen är helt frisk, hans resultat var många gånger över den s.k. miniminivån. Jag väntar ännu på mina resultat från blodproven. Jag har ätit två kurer Terolut, men inte ännu provat på några andra mediciner, inte genomgått eventuella sköljningar eller några andra behandlingar. Därför vill jag inte fundera allt för mycket på eventuell IVF ännu, jag vill först prova på andra metoder. Jag är ingen expert inom området, men jag har förstått att en pcos-kvinna kan först prova på att banta, olika hormonbehandlingar, göra sköljningar osv. före IVF, eller hur?
För mig känns det som om jag måste tro på ett mirakel för att orka, men samtidigt ta emot all hjälp som bara kan finns att få. Först vill jag dock få svar på mina prover, höra vad läkaren inom det kommunala säger, före vi funderar på privat vård. Jag tar väldigt gärna emot era råd, åsikter och erfarenheter!
Minipig
 
Inlägg: 51
Blev medlem: 29 okt 2012, 08:12

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kråkan » 31 jan 2013, 19:13

Jag hade PCO / PCOS då jag gick på fertilitetsbehandlingar, eller inte visste jag före det att det var det jag hade, men hade alltid haft oregelbunden mens, men var nog normalviktig, och hade kanske nu inte så mycket sympton på det, kanske en del, men vikten var inget problem, är man överviktig så kan det ju hjälpa att gå ner i vikt först. Jag var 29½ när jag började utredningar, hade inte ens försökt i ett år då, men eftersom mensen var så oregelbunden så kände jag på mig att det kanske inte kommer att lyckas, och jag är inte den som sitter och väntar utan istället agerar, så jag var hos privat gynekolog efter ett halvt års försök, hon ansåg att allt såg Ok ut och sa t.o.m. att äggstockarna såg bra ut. Efter 4 månader till ringde jag på nytt och frågade vem jag skall gå till om jag tror att jag har svårt att bli gravid och de rekommenderade sedan en specialist på barnlöshet, och då det kom fram vad problemet var sa jag att jag litet undrar över den andra gynekologens åsikt om äggstockarna, varvid hon sa att hon nog också undrar...

Nå, vi gjorde som sagt undersökningarna som visade vad felet var, sen gjordes några månader hormonbehandling med tabletter, sen med sprutor, men då det inte hjälpte så gjordes en IVM, en provrörsbefruktning med omogna äggceller (krävde mindre hormoner) och då den inte lyckades gick man över till IVF som har de bästa prognoserna, och då lyckades första plockningen och försöket och vi fick vårt barn då jag var 31½ år, knappt två år efter det första besöket hos specialisten. I efterskott kan man ju säga att det gick rätt fort, men tiden då kändes allt annat än kort eller lätt, det var jobbigtjobbigt för att säga det lindrigt.

Att vara runt 30 anses vara ganska ungt på en fertilitetsklinik, men men, nog har ju fertiliteten ren då sjunkit från ens bästa år. Och tar det sen många år att bli gravid, eller man inte orkar/vill med det och man ser andra alternativ som möjliga, t.ex. adoption, så vinner man ju inget på att vänta.

Andra barnet fick vi sen drygt två år efter det första, genom FET (frozen embryo transfer), från samma plockning som det första. Hade ett missfall genom FET och var det nu 3 misslyckade insättningar innan det lyckades.

Sen är det en annan sak att jag nu som närmare 40 blivit gravid genom "luomu"befruktning:)! Överraskande, oväntat och oplanerat men nu ack så härligt! Så på det sättet är jag helt medveten om att allt är möjligt, antagligen har dock de tidigare graviditeterna och åldern (PCO kan ju minska med åldern, vilket är litet paradoxalt då fertiliteten annars borde sjunka...) gjort chanserna större. Använde alltså t.o.m. preventivmedel, men mådde dåligt av dem och slutade med dem 2-3 månader innan jag blev gravid eftersom vi ansåg att chanserna för mig att bli gravid är obefintliga. Men så var det inte, och nu har jag en liten sprattelapa i magen:).

Så att, min slutsats för min egen del är att jag inte kunde ha suttit och väntat på mirakel, utan för mig var det bara målet jag hade framför ögonen: jag ville man sku göra allt för att nå målet, att bli gravid och få ett barn, frågade nån läkare hur jag orkar var jag helt att skit i det, jag måste orka, det är målet jag skall nå! Men, som sagt, det var den enda rätta vägen för mig, och i samma situation sku jag göra allt på samma sätt!
Kråkan
 
Inlägg: 25
Blev medlem: 09 apr 2008, 20:35

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Mela82 » 04 feb 2013, 16:32

Hejsan

Är tungt med dessa barnförsök, men som tur finns det hjälp att få.
Vi är oxå ett ungt par från Nyland/västranyland och vi går privat, just för att vi inte ville vänta och skönt med samma svenskspråkiga läkare varje gång.

Men vi går i Helsingfors på Fertinova. Vi gick först på vårt lokala sjukhus för att få alla undersökningar gjorda och sperma prov plus titthåls op för att göra det billigare, men sen när det gäller övriga behandlingar så går vi privat
b
Lycka till och gör de som känns bäst för er men rekommenderar privat om ekonomin håller.
Mela82
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 23 aug 2011, 17:59

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav anonym » 08 feb 2013, 15:12

Gå privat! Vänta inte, ta hjälp privat direkt om ni bara har möjlighet!
Jag har PCO och hade kanske aldrig fått någon ägglossning av mig själv men med rätt medicinering löste det sig. Nu har vi en liten dotter.

Kittie: Väntetiderna privat är nog mycket korta, ni kan säkert få tid genast.

Jag tycker inte man direkt ska börja oroa för eventuellt IVF i framtiden om man har PCO. Koncentrera dig istället på att få rätt hjälp för att må bra och få din egen kropp att fungera som den ska! Terolut fungerade inte riktigt för mig heller men med rätt kombination av mediciner startade först menscykeln och sedan ägglossningen. Precis som du skriver Minipig så finns det mycket man kan göra. Testa olika kombinationer av medicin för att få ägglossning, testa att vänta länge på att äggen ska växa, kanske testa insemination med din partners spermier för att maximera chansen att du blir gravid när din ägglossning sedan lyckas... Går du privat kommer du att få läkartider precis då du behöver och du slipper förspilla tid på att vänta i en vårdkö som kanske inte går framåt.

Titta inte direkt på vad ett IVF-försök skulle kosta, istället kanske det är en rad läkarbesök, kontroller och rätt medicinering som behövs.

Vi har goda erfarenheter av Felicitas i Helsingfors centrum. Vill man ha service på svenska där talar åtminstone Merja T-N svenska och hon är en mycket duktig läkare.

- Emm
Användarvisningsbild
anonym
Gemensamt konto
 
Inlägg: 15827
Blev medlem: 28 mar 2006, 14:00

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Minipig » 11 feb 2013, 13:12

Hej,

vi är nog inne på samma linje som ni Mela82. Vi börjar med alla undersökningar nu kommunalt och ifall det behövs behandlingar så går vi på privat.
Jag kommer under denna vecka att få alla provsvar och läkarens åsikt/plan om fortsättningen. Även om jag vet att jag har pcos, så är jag otroligt nervös inför detta. Nu när vi vet att mannen är ok, så känns det som om allt hänger på mig. Håller tummarna!
Minipig
 
Inlägg: 51
Blev medlem: 29 okt 2012, 08:12

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Mumintrollet » 12 feb 2013, 11:33

Som tips kan man ju sätta sej i kö kommunalt och gå privat medan man väntar, ifall det inte lyckas direkt så kan man ju utnyttja kommunala försöken då det blir ens tur.. så spar man lite på kostnaderna :tummenupp: så gjorde vi!
Bild

Bild
Användarvisningsbild
Mumintrollet
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1260
Blev medlem: 25 okt 2006, 13:34
Ort: Österbotten

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kittie » 14 feb 2013, 23:23

Tack för alla svar! Vi har inte den starkaste ekonomin just nu, så skall försöka orka vänta tills april då vi har tid på sjukhuset, men det känns ju otroligt långt dit... Undrar om det blir jättelång tid mellan besöken också efter det första besöket? Kan tänka mig att de också kommer att avfärda mig pga min övervikt och be mig komma tillbaka när jag gått ner så och så många kilon... Då har ju hela väntetiden varit förgäves! Skulle verkligen krossa mig! :cry:
Kittie
 
Inlägg: 43
Blev medlem: 31 mar 2011, 11:57

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kristin10 » 28 feb 2013, 13:40

Vi går just nu kommunalt och det tar tid. Ringde första gången i augusti 2012 och idag har jag varit första gången till gyn.polikliniken. Mera prover ska tas nästa vecka, äggledarna spolas i mars eller april och så är vi satta i kö för IVF till våren 2014. Om vi orkar vänta så länge vet jag inte, så eventuellt blir det privat efter att äggledana är spolade...
Kristin10
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 02 sep 2012, 11:18

Re: Barnlöshetsutredning - privat?

Oläst inläggav Kittie » 03 mar 2013, 17:51

Kristin10 skrev:Vi går just nu kommunalt och det tar tid. Ringde första gången i augusti 2012 och idag har jag varit första gången till gyn.polikliniken. Mera prover ska tas nästa vecka, äggledarna spolas i mars eller april och så är vi satta i kö för IVF till våren 2014. Om vi orkar vänta så länge vet jag inte, så eventuellt blir det privat efter att äggledana är spolade...

Hej! Jag fick nog av väntan så jag beställde tid till Väestöliitto i Helsingfors, vi fick tid dit 2 veckor efter att jag ringde, och vi har tiden nu på onsdag. Jag behåller min kommunala tid och börjar gå där sedan parallelt. Har inte råd att göra behandlingar privat (IVF, inseminationer) så de måste isåfall göras kommunalt, men undersökningarna gör vi privat nu. Känns som ett bra beslut! :tumme:
Kittie
 
Inlägg: 43
Blev medlem: 31 mar 2011, 11:57
Återgå till Planera graviditet - svårt att få barn

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster