ivf - kostnad

För dig som planerar att bli med barn.

Moderator: skogsmus

ivf - kostnad

Oläst inläggav Wife » 12 jul 2013, 20:40

Vi skall göra ivf i höst kommunalt (vasa/tamnerfors) och undrar ungefär vad det hela kommer att kosta? Måste man ut med allt på samma gång eller blir det flera utspridda betalningar? Och vad går pengarna till?

Det blir tämligen lite pusslande med ekonomin för att få ihop till detta....
Wife
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 12 sep 2012, 12:21

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Re: ivf - kostnad

Oläst inläggav Mela82 » 13 jul 2013, 15:31

Går ni kommunalt så borde största kostnaden vara medicinerna och där kommer medicintaket emot som ligger kring 750 euro. Men där måste man ju ut med allt när man köper medicinerna för man måste ta ut allt på en gång. sen kan man ju räkna en 35 euro per besök. men är osäker på dessa priser eftersom vi gick privat! Lycka till och det brukar nog reda upp sig.
Mela82
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 23 aug 2011, 17:59

Re: ivf - kostnad

Oläst inläggav granen » 14 jul 2013, 21:30

Hej Wife!

Vi gjorde två kommunala IVF-behandlingar i fjol. Jag räknade att de började kosta ca 1200-1300 euro sammanlagt. Medicinerna är svindyra (hundratals euro) och de måste ni betala själva. FPA har nu sänkt kostnadstaket till 670 euro (ifjol var det 700 euro). Så efter att ni uppnått det betalar ni endast 1,50 euro per medicin. FPA skickar ett brev när ni har överskridit gränsen, du kan också själv kolla det på deras sidor. Man ska logga in med sina bankkoder.

Hur fort ni kommer upp till kostnadstaket beror förstås på vilka mediciner ni får och om ni gör långa eller korta programmet. Jag kommer inte ihåg om det var under första eller andra behandlingen vi överskred gränsen.

Förutom medicinerna kostar varje besök på VCS 27,50, det är alltså vanliga poliklinikavgifter. Äggplockningen i Tammerfors kostar ca 90 euro och insättningen 27,50. Det måste ni betala själva, det är endast medicinerna som ingår i högkostnadstaket.

Ni måste lägga ut pengarna för medicinerna först själva och sen ansöka om att få tillbaka den summa som överskrider gränsen från FPA. Men misströsta inte, det gick ganska smidigt och vi fick pengarna ganska snabbt. Om du annars äter mediciner så räknas ju också de till kostnaderna och då överskrider du förstås gränsen fortare.

Eftersom en behandling pågår ganska intensivt under några veckor så ska ni nog ut med pengarna på en gång. Jag sku säga att ni ska försöka ha 1000 euro till ert förfogande. Poliklinikavgifterna har förstås en betalningstid på ca 12 dagar, men de dyra medicinerna ska ni ju köpa direkt.

Kostnadstaket gäller per kalenderår och vi hann just och just med båda behandlingarna i fjol. Skulle den andra behandlingen ha gjorts först i januari hade vi varit tvungna att börja om med kostnadstaket, då skulle andra behandlingen har blivit lika dyr. Nu fick vi den nästan "gratis".

Om inte första behandlingen funkar, men ni har fått ägg till frysen så kan ni ganska snabbt göra en ny embryoinsättning (FET). Om den kan göras i naturlig cykel utan mediciner är det endast poliavgifterna som kostar, 1 eller 2ggr på VCS när de kollar när du ska ha ägglossning och sen 1 gång i Tammerfors när de lägger in embryot.

Till sist, även om en IVF-behandling är jobbig både fysiskt och psykiskt så känns det ändå skönt att göra något än att bara vänta. För oss lyckades inte IVF-behandlingarna trots att ett toppembryo sattes in båda gångerna. Däremot blev vi otroligt nog gravida på naturlig väg två månader efter den sista behandlingen. Jag har många gånger tänkt att det var helt enkelt meningen att det var just den här babyn som nu ligger i min mage som vi skulle få.

Gå gärna med i IVF-tråden! Där hittar du andra i samma situation och kan fråga om det är något du undrar över. Lycka till och kämpa på! :heart:
Bild
granen
 
Inlägg: 42
Blev medlem: 04 jan 2012, 21:24

Re: ivf - kostnad

Oläst inläggav Mumintrollet » 14 jul 2013, 22:02

Kan tillägga att åtminstone för ett par år sen då vi var i ivf-karusellen så ingick Lugesteron inte i FPAs medicintak, så där är en liten extra kostnad även om medicintaket nåtts..
Bild

Bild
Användarvisningsbild
Mumintrollet
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1260
Blev medlem: 25 okt 2006, 13:34
Ort: Österbotten

Re: ivf - kostnad

Oläst inläggav granen » 14 jul 2013, 22:10

Jep, så är det fortfarande. Lugesteronet faller inte under kostnadstaket. Så det måste ni stå för själva. Minns inte exakt vad de kostade, men kanske 50-60 euro?
Bild
granen
 
Inlägg: 42
Blev medlem: 04 jan 2012, 21:24
Återgå till Planera graviditet - svårt att få barn

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster