5:2 dieten

Diskutera sådant som har med vår kropp och hälsa att göra, till exempel kost, motion, sex och vikt. Barnens hälsa diskuteras i respektive forumgrupp.

Moderator: IdaLotta

5:2 dieten

Oläst inläggav Wilmina » 08 jan 2014, 09:01

Har ni erfarenheter av den? Tankar/ kunskap?

Gick ner till 3kg från mitt mål förra våren, men sen kommer sommaren o på hösten nya vanor, före julen började jag märka att byxorna spänner o på julen märkte jag att jag gått upp 5 kg! Portionsstorlekarna har ju växt, så medvetenhet hjälper ju säkert, har nu ren gått ner 1, 5kg från julen. Men verkar ju inte kunna lita på min mättnadskänsla, och e nog lite av en on/off människa så funderar på att dietidén skulle kunna vara nåt jag kunde förbinda mig till, dvs överlag äta regelbundet o hälsosamt o kolla portionsstorleken men sen ha 1-2 smala dagar I veckan för att först underlätta viktnedgången o sen upprätthålla medvetenheten. 500cal/dag är nog väldigt lite för mig, o jag är nog inte så bra på att hålla mig till detaljer. Men något ditåt.. en kollega tyckte att det hjälper med en smalare dag till att även följande dag vilja kännas "lätt", och har ha liknande erfarenheter själv tex när jag rest o det bara blivit en "smal" dag.

Men ja, kan d tex leda till att mättnadskänslan råddas ännu mer? Rent fysiologiskt, vad sägs om att äta så?
Tips på gratis och roliga aktiviteter, pyssel och evenemang i Helsingfors, Finland och på resa på engelska på freebutfun.wordpress.com.
Wilmina
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 399
Blev medlem: 27 mar 2010, 06:46
Ort: Helsingfors

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav Mariska » 08 jan 2014, 13:26

Jag åt enligt 5:2 dieten i tre månader i höstas och resultatet var över förväntan: jag gick ner ca 8-9 kg! :tummenupp: Efter det har jag fortsatt med en 500 kcal-dag i veckan och vikten har hållits på samma nivå (även om jag ätit gott på julen). Dieten kanske inte förklarar hela viktnedgången, eftersom jag samtidigt började motionera betydligt mera än förr, men skulle nog säga att dieten står för 75% av resultatet och motionen kanske för 25%.

Jag äter fem små måltider/dag under mina 500 kcal-dagar, typ så här:

Frukost: 1 dl fettfri naturell yoghurt, ev. med lite frukt eller bär i (40-60 kcal)
Lunch: sallad med isbergssallad, tomat, gurka, broiler/kalkon/skinka/tonfisk, fettri grynost och en aning dressing (150-160 kcal)
Mellanmål: mandarin, kivi eller annan liten frukt (25-35 kcal)
Middag: grönsakspuresoppa/lämminkuppi-soppa el dyl och ett knäckebröd med 10 g leverkorv, lätt smältost eller dyl (150-160 kcal)
Kvällsmål: gröt på 20 g havregryn, fyrkornsflingor el dyl, 1 dl fettfri mjölk och en matsked lättsockrat äppelmos alternativt 1 dl saftsoppa (120-130 kcal)

Jag har varit väldigt nöjd med den här dieten, eftersom jag är för lat för att hela tiden tänka på vad jag äter, men två dagar i veckan går bra (dessutom behöver man inte tänka så hemskt mycket mera då heller när man väl har blivit van). Dieten påverkar heller inte ens liv i desto större utsträckning; man kan gå på fester mm och äta samma mat som alla andra, det gäller bara att planera in sina lättdagar. Jag upplever det också som att jag blir fortare mätt numera och äter mindre överlag. Jag är heller inte vrålhungrig under mina lättdagar utan kan fungera helt normalt. :)

Men vi är ju alla olika och det som passar en passar inte nödvändigtvis en annan. En av mina kompisar provade på dieten i en månad och gick upp i vikt! Hon misstänkte att hon för säkerhets skull åt lite extra under de fem 'normala' dagarna...
Pojke 10/04
Flicka 11/06
Pojke 11/09
Användarvisningsbild
Mariska
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 28 maj 2004, 09:31
Ort: Vasa

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav Wilmina » 10 jan 2014, 22:02

Tack för ditt svar, Mariska! Har faktiskt haft liknande tankegångar med dig, så det är ju positivt att höra att du gått ner och hållit vikten sen dess. Bra att höra också hur du äter på de lätta dagarna, för jag läste nånstans om att man då bör bara äta frukost och middag - och det funkar nog inte för mig. Då blir jag hungrig, och då är det ju bara tortyr ;) måste hellre äta flera gånger som du.

Såg en del exempel på menyer för de lätta dagarna, och härmade lite ditåt de dagar jag än så länge erfarit. Då har jag i stort gjort själv ätit havregrynsgröt till frukost och sen gjort en sallad med lax/ägg/kykling/grynost som jag ätit till hälften till lunch och resten till middag. Dessutom har jag på kvällen ännu ätit tex morot/ kålrabbi/.. om jag varit hungrig. Har faktiskt då inte känt mig hungrig, men salladen har nog varit så stor att jag landat på ca 700cal. Det tycker jag är ok nu, för även om jag redan innan förminskat mina allmänna portionsstorlekar så märker jag nu att jag följande dag känner mig mätt tidigare och vill inte ha mera, det känns ju bra med lättheten.

Hör gärna även andra synpunkter och erfarenheter!
Tips på gratis och roliga aktiviteter, pyssel och evenemang i Helsingfors, Finland och på resa på engelska på freebutfun.wordpress.com.
Wilmina
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 399
Blev medlem: 27 mar 2010, 06:46
Ort: Helsingfors

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav borgbacken » 11 jan 2014, 00:06

Rent fysiologiskt är det väl så att denna diet är specialiserad för att reparera celler. Då du äter konstant går all energi åt att förbränna maten. När det inte finns så mycke att förbränna, finns det tid att reparera skadade celler. Så ur fysiologiskt perspektiv känner jag att den verkar mycke bättre än de flesta dieter eller fastakurer! Själv har jag inte testat, men hört en del av en vän som kört dieten ett tag och väldigt insatt ;)
Bild
Bild
Bild
Användarvisningsbild
borgbacken
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: 27 jun 2009, 20:17
Ort: Korsholm

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav Wilmina » 20 jul 2014, 02:49

Kom på att uppdatera här hur det gått: här inte haft dagar på 500kcal, det blev jag bara ilsken på :sneaky: , men hade 2"lātta" dagar ändå på ca 700-800kcal/dag hela våren och gick ner ca 8kg.

Det här nog påverkat Mina matvanor mycket, och även känslan av mättnad som känns bra; efter de lättare dagarna vile jag ju inte heller äta så mycket. Orkade även så mycket bättre eftermiddagen på jobb att det var jag ville börja äta en lättare/ mindre lunch alla dagar, och här då orkat med ett mellanmål vid em kaffet (typ morot, en frukt...) som gjort att jag inte varit vrålhungrig när middagen väl varit färdig.

Nu är jag mitt inne i ett långt sommarlov med resor och fester, och det här varit svårare att hålla mig till snåla dagar. Aändå här jag gått ner ett ytterligare kilo, så jag ser det som att jag lärt mig äta vettigare ōverlag. Känner mig bättre men jag här ju också lyckats öka på motionen i vardagen. Men här nog tänkt fortsätta med en lätt dag I veckan när vardagen kommer igen.

Så det här fungerar för mig!
Tips på gratis och roliga aktiviteter, pyssel och evenemang i Helsingfors, Finland och på resa på engelska på freebutfun.wordpress.com.
Wilmina
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 399
Blev medlem: 27 mar 2010, 06:46
Ort: Helsingfors

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav wanna » 06 jan 2015, 18:16

Får jag fråga, har ni ätit fler än två mål per dag och ändå gått ner i vikt? Jag läste någonstans att man skall äta så få mål som möjligt för att dieten skall fungera, men bara två mål om dagen känns ganska utmanande...
Bild
Användarvisningsbild
wanna
Guldmedlem
 
Inlägg: 205
Blev medlem: 28 aug 2008, 16:28
Ort: Raseborg

Re: 5:2 dieten

Oläst inläggav Spiderwoman » 31 jan 2015, 19:07

Har också varit på 5:2 sedan september, dvs nu 5 månader. Har gått ner 6 kg. Har slarvat ibland och det har kunnat bli 7-800 kcal nångång och genast har det gått långsammare än när man är konsekvent. Äter så många gånger om dagen som jag vill bara det är ca 500. Tar på morgonen t.ex en Actimel blåbär ,bara 36 kcal, sen lunch på jobbet med 70 % sallad utan dressing, med bara ett litet hörn varm mat. Sen nån grönsakssoppa på kvällen med knäckebröd och nåt fettsnålt på! Vatten mycket, kaffe, te och Cokis light!
Användarvisningsbild
Spiderwoman
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 363
Blev medlem: 19 okt 2009, 08:52Banner för våra hjärteinlägg

Återgå till Kropp, hälsa och sex

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster