Natt, sömn.. tips..

För oss med tvillingar, trillingar, fyrlingar...

Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav ZilviaZofia » 19 okt 2008, 19:04

Hej på Er alla!

Hur gör ni med nattrutiner och sånt med era tvillingar? Vi får inte våra att somna samtidigt, de ropar och skriker och vägrar ge sig till ro på samma gång. Lyckas ni andra med det?

Kan man, eller vågar man ens, ha dem att skrika tills de somnar? Någon som testat 5 minuters metoden? Tycker det känns så hemskt när de ropar och skriker, så hur skulle man klara av att lyssna på det..?
Sen så vaknar den ena tjejen minst 2 ggr per natt, och ska ha mat.. Det börjar ta på mina krafter att aldrig få sova ut ordentligt..

Alla tips rörandes allt mellan himmel och jord med twinsen mottas med tacksamhet! ;)
Bild
ZilviaZofia
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 02 dec 2007, 20:50
Ort: Petalax

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Maja T » 19 okt 2008, 19:32

Kikar in och tipsar om boken Somna utan gråt av Elizabeth Pantley. Den är världen bästa sömnbok! Beställ och läs, där hittar du nog bra tips.

Lycka till!

(måste vara otroligt jobbigt att ha 2 som sover dåligt! :shock: )
Storebror 2002, mellanbror 2007. Väntar på att få hem lillasyster från Kina.
Användarvisningsbild
Maja T
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 844
Blev medlem: 12 feb 2008, 18:57
Ort: Österbotten

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Carmen » 19 okt 2008, 21:15

Jag tror också mer på Pantley än att ha dem och skrika. De skriker ju inte för skojs skull, utan behöver någon som hör dem. (Att man inte klarar av att höra dem skrika är meningen, man ska lyssna på dem, anser jag.) Men sen behöver ni ju också sova. Somnar de till slut? Vi var nog bara inne med dem tills de somnade, och gick sen dit då de ropade. I början ropade de var tionde minut, då hade vi halvtimmes pass, då visste man att man fick vila en halvtimme åt gången på kvällen. Sen ropade de mindre och mindre ofta, och nu är det sällan vi måste gå upp på kvällarna. Däremot vaknar de nog på nättena (det blir ju endel fast de sover rätt bra då de är tre), men vi turas om med nätterna så man får sova varannan natt i alla fall.

Har ni prövat att ha dem på olika ställen? Går det lättare då? Om ni också ger mat från flaska kan ju du vara borta en natt och ha pappan eller pappan plus mommo/fammo/kompis/syskon att vakta dem, så du får sova ut. Att få sova ut på morgonen ger också kraft, eller att sova på dagarna om de sover bra då?

Då vi la dem hade vi strikta rutiner hur vi gjorde (vi började lägga dem kl åtta då de var ett halvår, före det hade vi uppe dem till 23-24). Vi la dem i sängen med tutt i munnen och var sin snuttefilt bredvid, och sen hade vi en nalle som spelade som vi satt på. Gnällde de så buffade vi dem på rumpan. Pajade dem då de blev lite större. Så gick vi ut då de tystnat/somnat. Ibland var bara en av oss inne, men blev det ohållbart var båda där.

Och kom ihåg att det inte alltid kommer att vara såhär fast det känns så, det som är bra med barn är att situationen ändras hela tiden eftersom de växer och utvecklas så snabbt.
Bild

Bild

Carmen
Användarvisningsbild
Carmen
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1157
Blev medlem: 20 okt 2003, 21:46
Ort: Åbo

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav ZilviaZofia » 20 okt 2008, 07:45

Jovisst somnar de till slut, men så fort en av dem gnyr till så vaknar den andra.. Och då är gråten ett faktum once again..
Vi har haft dem i skilda rum tills i lördags. Riktigt från början så var vi alla i samma rum, men sen flyttade pappan å ena tjejen i ett rum och jag och den andra tjejen var i ett annat. Men nu kände vi att det var dags igen att vara i samma rum.

De går och sova kl.20, men vaknar sen redan vid 12, igen vid 3 och 6 osv... Det är liksom ohållbart att ha dem uppe längre på kvällen också, det funkar inte, de blir så trötta och gnälliga.

På dagen har jag också svårt att få sova, för de sover på olika tider oftast. Råkar de sova samma tid så vaknar de ändå rätt ofta och ska ha nappen eller bara ha vagnen i rörelse.. Pappan jobbar ju så det försvårar ju sen också hela situationen.

Men men, det löser väl sig med tiden..
Bild
ZilviaZofia
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 02 dec 2007, 20:50
Ort: Petalax

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Lottamittilivet » 20 okt 2008, 08:15

ZilviaSofia:

De går och sova kl.20, men vaknar sen redan vid 12, igen vid 3 och 6 osv... Det är liksom ohållbart att ha dem uppe längre på kvällen också, det funkar inte, de blir så trötta och gnälliga.


Såndär rytm har våra pojkar (nu fem månader) också haft den senaste månaden. Innan det var första vaknandet ofta vid två. De började vakna oftare sen de fick fast föda, men det kan också hända att de växer så mycket att de behöver mycket mat, mjölk och fast föda på dagarna. Min teori har varit att de vaknar oftare för att de är inne i en ålder då de behöver mer mat. Enligt Pantley ska man väl också mata dem när de är hungriga, och jag tycker att pojkarna har varit det. Nå, nu har vi provat på puréer i drygt en månad och det går bra. Igår körde vi med två stora mål + välling och mjölk till kvällen, och nu sov de för första gången ungefär som förrut, dvs två uppvaknanden istället för tre. Peppar peppar...
Två pojkar maj -08
Användarvisningsbild
Lottamittilivet
Guldmedlem
 
Inlägg: 270
Blev medlem: 02 okt 2007, 21:04
Ort: Helsingfors

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav snöblomma » 20 okt 2008, 13:14

Hur gamla killar har du?Zilva zofia
Här har du redan fått en massa tips och jag ger mitt.Anna Wahlgren.Jag har barnaboken men har tagit mycket hjälp från hennes forum.Där får man råd och tips har varit super bra för mina twins när vi själva inte orkat ta itu med det.
De har gett mej nya rutiner och hjälpt mej med både sovande ute och inne.
Du kan gå in där på anna.wahlgren.com tror jag det är.Det löns.
Bild
snöblomma
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 17 mar 2007, 16:26

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav snöblomma » 20 okt 2008, 13:18

Jo förresten har du samma tider på dem på dagarna oxå jag har kört samma rutin med mina.Den mindre killen har alltid varit tröttare än den större så han har fått sova lite längre på lurarna men annars kör de lika.
Vår sängdags har faktist (peppar,peppar) gått riktigt smidigt.Kvällsmat ,pyjamas mjölkflaska i sängen och så natti natti och så ut.
De kan protestera lite men då har vi en ramsa som lyder natti natti sov så gott syns imorron och så har de gett sig.
MEN visst ligger det jobb bakom.Och jag vågade inte lita på att lillkillen fick tillräckligt med mjölk förrän han var året och brorsan hade sovit hela nätterna då ett halv år redan.Nåja då printa jag ut från Annas sida allt jag hitta om hur man kurar så de sover hela natten och det tog 3 nätter med ihärdigt kurande och kanske en vecka så sov han hela nätterna.
Bild
snöblomma
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 17 mar 2007, 16:26

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Ylva-Li » 20 okt 2008, 15:24

Vi har lagt våra samtidigt sedan de slutade somna vid flaskan vid ungefär två månader. Under några veckor hade vi dem i skilda rum medan de nattades men sedan flyttade vi ihop dem. I början satt någon av oss där med dem tills de somnat men successivt fick de börja somna själva. Vi går alltid in och lugnar ner om någon av dem är ledsen och gråter, men går sedan ut igen när han lugnat ner sig. I början var det nog mycket skrik och jag var orolig över att dom störde varann för mycket. Men vi fortsatte ändå sådär och nu fungerar det riktigt bra. Klart att någon av dem kan ha en lite skrikigare kväll någon gång men oftast är dom ganska nöjda och bökar omkring i sängarna innan dom somnar. Vi brukar spela en cd med lugn musik varje kväll vid läggdags, den är också tänkt att fungera lite som ljudkuliss om den andra lever rövare.
När dom väl somnat blir dom inte störda av varandra förrän på morgonen och då börjas det vid 4.45 prick!
N: vaknar, småpratar eller häver ur sig ett primalskrik. L. vaknar. N. somnar om efter lite buffning. L. somnar inte om förrän efter en halvtimme sisådär. När han just somnat kommer N:s primalskrik igen...
Ja sådär håller vi på. L. kommer nog att få gå i terapi för detta som vuxen :hm:
Men ibland lyckas man få dom att somna om ordentligt. Som idag. Dom sov till halv åtta :nicka: Det har inte hänt på evigheter och det lever man på hela dagen!
Ylva-Li
Guldmedlem
 
Inlägg: 157
Blev medlem: 22 jul 2008, 19:17

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Carmen » 20 okt 2008, 21:48

Ylva-Li skrev:N: vaknar, småpratar eller häver ur sig ett primalskrik. L. vaknar. N. somnar om efter lite buffning. L. somnar inte om förrän efter en halvtimme sisådär. När han just somnat kommer N:s primalskrik igen...
Ja sådär håller vi på. L. kommer nog att få gå i terapi för detta som vuxen :hm:


:lol: Jo, de har ju inte bara glädje av varandra. Vår stackars storebror har säkert blivit väckt en miljon gånger redan, inte egentligen av sina syskon, men av oss eftersom vi inte vågar vänta längre med morgonmålet eller mellanmålet efter dagssömnen. Han ser precis ut som man själv ofta känner sig, helt sömnsnurrig ännu, han skulle säkert sova halva dagarna om han fick. Men så har han en syster som sover 45min om dagarna (då hon inte ens är 1.5 år) och en bror som vaknar lätt (av samma systers ljud för det mesta, nämnde jag att hon är gaanska högljudd?).

Jo, det är jobbigt då de inte sover, speciellt med två så blir det ju sämre eftersom gångerna de vaknar typ fördubblas. Våra var också såna att de sov dåligt i vagnen på dagen, man måste ofta ut och rulla på den. Jag var ju inte ensam första året, så jag fick sova varannan dag, ca. (Inte hela dagen då :wink: ) Man borde ha en automatisk vagnrullare.

Om ni bytt ordning på lördag så ge det lite tid, det brukar ta en stund för dem att vänja sig vid nya saker, de kanske blir bättre på att tolerera varandras ljud snart? Då vi började lägga dem 20 så minns jag att vi en av de första kvällarna försökte se på en film, men efter att ha pausat varannan minut så gav vi upp till slut. Då tänkte man nog att dethär aldrig skulle funka. Men visst gjorde det det efter en tid. Samma sak då vi skulle byta från två dagssömn till en. De sov jättekort och så var de urgnälliga resten av dan. Men nu går det bra. Eller bättre än med två *dagssömn i alla fall 8)
Bild

Bild

Carmen
Användarvisningsbild
Carmen
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1157
Blev medlem: 20 okt 2003, 21:46
Ort: Åbo

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav ZilviaZofia » 21 okt 2008, 09:52

Orkade inte ligga osovandes en fjärde natt, så senaste natt, rätt eller fel, sov jag och ena tjejen i skillt rum så vi sov från 22-06 och det var uuuuurskönt!!! Den andra tjejen var uppe kl.3.30 och även det var lyx! Summa sumarum, de stör varandra så till den milda grad att nätterna inte fungerar..
Bild
ZilviaZofia
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 02 dec 2007, 20:50
Ort: Petalax

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Marley » 21 okt 2008, 10:29

Visst är det lite konstigt att vi försöker hålla ihop twinsen för allt vad det är värt, även om det inte kanske är värt det?!
Som när det känns dåligt om jag är ut och skuttar med bara den ena eller om de sover i skilda rum..

Det är ett fenomen att ha två barn samtidigt. Inte alls som att ha syskon, även om jag intalar mig det hela tiden....
Marley
 
Inlägg: 60
Blev medlem: 22 okt 2007, 13:51
Ort: Österbotten

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Carmen » 21 okt 2008, 10:43

Man kan ju flytta ihop dem senare också, så gör man ju med syskon 8) Nu måste jag nog gå till mina, att lägga dem halv tolv var alltså för tidigt :roll:
Bild

Bild

Carmen
Användarvisningsbild
Carmen
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1157
Blev medlem: 20 okt 2003, 21:46
Ort: Åbo

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav snöblomma » 21 okt 2008, 16:37

Jepp här har vi oxå konstaterat att de inte kan sova i samma rum.Har provat i flera etapper.
Ja visst är det konstigt att fast man håller de som två olika personligheter så har man svårt att skilja på dem själv.
Som när min mamma sa att hon kunde ta hem en över natten så vi skulle få sova lite bättre.
Men se nej det kunde vi inte tänka oss.Stackars den lilla som skulle vara där utan sin bror.
Undrar om det finns mammor som har större tvillingar som kan säga om det är bra eller dåligt att hålla dem så tajt.
Skulle vi måsta ta oss i kragen och skilja dem åt mera redan?
Bild
snöblomma
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 17 mar 2007, 16:26

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav ZilviaZofia » 21 okt 2008, 17:29

Ja är det inte konstigt?? Sådär säger vi också när någon är beredd att sköta den ena.. Otänkbart.. :unsure:
Kanske borde man ta sig i kragen.. Eller vad ska man göra?? Be dem ta båda..? :D
Bild
ZilviaZofia
Guldmedlem
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 02 dec 2007, 20:50
Ort: Petalax

Re: Natt, sömn.. tips..

Oläst inläggav Ylva-Li » 23 okt 2008, 18:39

ZilviaZofia skrev:Orkade inte ligga osovandes en fjärde natt, så senaste natt, rätt eller fel, sov jag och ena tjejen i skillt rum så vi sov från 22-06 och det var uuuuurskönt!!! Den andra tjejen var uppe kl.3.30 och även det var lyx! Summa sumarum, de stör varandra så till den milda grad att nätterna inte fungerar..

Det sätt som ger så många som möjligt den allra bästa sömnen, det är det rätta! Låter härligt att du fick sova ordentligt.
Håller med om det där att man drar sig så för att separera dem, men när det gäller en så viktigt sak som sömnkvalitet så måste nog det få komma främst! När våra tidiga morgnar var som värst borde vi nog ha haft våra killar i olika rum men det är svårt praktiskt då vi bor i ett 1800-talshus med livsfarliga trappor och på nedre våningen endast sovrum och kök. Vill helst inte ta upp dem för trapporna alls ännu. Dessutom jobbar min man natt ibland så då stupar det på det också.
Det där låter ju som en bra lösning, att utnyttja det att ni KAN ha dem i olika rum :tummenupp:
Ylva-Li
Guldmedlem
 
Inlägg: 157
Blev medlem: 22 jul 2008, 19:17Banner för våra hjärteinlägg

Återgå till Tvillingar och flerlingar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster