Marsbebisar '07

Prata med andra som fått barn i samma månad eller samma år.

Moderatorer: IdaLotta, skogsmus

Marsbebisar '07

Oläst inläggav Egon » 29 mar 2007, 18:50

Hej alla marsmammor! Tänkte det var på tiden att starta en tråd här nu då nästan alla har fött. Själv föddes ju vår son i februari, men var beräknad i mars så jag har ju hängt med i marsforumet och vill gärna fortsätta med det :-)

Hur har ni det med era små? Vi har det (för det mesta) bra, dagarna bara går. Vi har ganska lyx då pappa har endast tillfälligt arbete, så han är ganska mycket hemma. Hur det blir sen ekonomiskt sett då mammapengarna kommer (just nu har jag full lön) så får vi se...

Vädret har ju varit så härligt så vi är mycket ute och går med vagnen, lillen triva så bra att vara ute.
BildBild BildBild BildBild
Användarvisningsbild
Egon
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1601
Blev medlem: 25 okt 2006, 14:45
Ort: Österbotten

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Oläst inläggav Mammis1 » 30 mar 2007, 13:06

Hejsan Egon och alla andra marsmammor!!!

Förhoppningsvis har de flesta av oss sina bebisar i sin famn vid det här laget :D . Har själv bara väntat på att marstråden skulle dyka upp på småbarnssidan så att vi kan dela med oss av våra erfarenheter och få tips.

Vi har det oftast också bra. Vår son har dock dygnet uppochnervänt vilket betyder att han sover på dagen och vakar på natten. Då han har magknip vill han bara äta mera och så får han ännu mera magknip. Har nu testat Cuplaton i ett par dygn men har inte sett någon anmärkningsvärd skillnad än. Vi har försökt hålla honom vaken på dagarna men det går knappt. Eftersom det blir långa nätter borde jag ju vila med honom då han sover men då måste jag se till att få ngt gjort; duscha, tvätta kläder, städa, diska och laga mat. I vaket tillstånd vill han bara vara vid bröstet nämligen.... :D :lol: Hoppas han blir mindre beroende ju äldre han blir. Visst känns det bra att vara viktig men han har ett vääääl stort
närhetsbehov. Som tur har vi också lyckats vara ute på promenad och han ligger då snällt i vagnen.

Ni som har fler än ett barn: hur ska man få goda sovrutiner om natten? Vår son vägrar tutt, tyvärr. Har testat det mesta redan och blir smått galen...svag belysning, ingen kommunikation, kånkande runt i lägenheten etc. men bara bröstet duger!!!! Jag får så himla ont i ryggen och armarna av allt bärande. Borde väl skaffa en bärsjal, fast det hjälper väl inte nattetid????

Ha det så bra med era små och trevligt veckoslut!
Mammis1
Guldmedlem
 
Inlägg: 187
Blev medlem: 28 okt 2006, 16:24

Oläst inläggav Egon » 30 mar 2007, 16:28

Hejsan mammis1!

Det kunde va vår bebis du skrev om, så var han i början då vi kom från bb. Vi gav oxå, och ger fortfarande cuplaton ibland. Dessutom började vi gå med honom på zonterapi - vet inte om det hjälpte, men lugnare har han blivit + att han njöt så att bli masserad :-) Vi gick 4 ggr a' 15 euro.

Vid zonterapin fick vi rådet att då han skriker massera vaderna - de brukar vara spända och de är kopplade till magen. Vi märkte då vi masserade vaderna (speciellt på natten då han skrek) att han lugnade ner sig och somnade fortare.

Dessutom fick jag rådet att från hälsoboden köpa DDS-junior åt honom. Det är mjölksyrebakteriepreparat som balanserar tarmen. Jag själv skulle börja äta magnesium och dricka ett Anis-fänkål-kumminte för att stabilisera min mage så att han via modersmjölken inte skulle få gaser.

Detta + att dricka mycket vatten och försöka tänka på vad jag stoppar i mej tycker jag har hjälpt oss jättemycket! Nu sover gossen långa pass, inatt sov han 6 timmar, sen ammade jag, sen sov han 3 timmar :-)

Håller tummarna att ni snart får det lite lättare! Lycka till!
BildBild BildBild BildBild
Användarvisningsbild
Egon
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1601
Blev medlem: 25 okt 2006, 14:45
Ort: Österbotten

Oläst inläggav nina_b » 02 apr 2007, 11:11

Hej marsmammor!

Hoppas att ni alla och bebisarna har det bra! Vi har det fint, sonen blir tre veckor idag. Han sover bra, redan som dryga två veckor gammal så hade vi nätter då vi sov 4 + 4 timmar med bara en matning vid fyra-tiden! :shock:

Det enda som vi kämpar med är att han fortfarande (antagligen) väger för lite, för en vecka sedan var han fortfarande 220 g under födelsevikt :( I övermorgon får vi se om han nu äntligen skulle ha ökat lite då vi har gett extramjölk i en vecka. Är det nån annan som fått rådet från rådgivningen att ge tillägg utöver amningen? Hur mycket tillägg (ml) har ni i så fall gett per dygn? Och har ni gett extramjölk vid varje amning och tills barnet själv inte vill ha mera eller har ni gett bara så mycket som ni själva vill ge?

Vår pojke tar mer än gärna flaskan så det är inte problemet men jag vill ju att han hellre ska äta från bröstet.. Och han äter nog massor också tycker jag! Men hur mycket han än äter från bröstet så tar han ÄNDÅ med stor aptit flaskan efteråt... hmm.. Sugtekniken är det inte fel på och mycket mera mjölk har jag i brösten nu än för ett par veckor sedan, det är jag övertygad om. Så var nu problemet ligger då... Han sover visserligen långa sjok (oftast minst tre timmar, sex timmar är rekordet!) men å andra sidan äter han också i flera timmar då när han är vaken. Tidigare har han också varit supernöjd hela tiden så jag har inte varit särskilt orolig trots "undervikten" men nu har han varit jättegnällig just vid bröstet ett par dagar. Får bara hoppas att det gå över.

Ha det bra alla!
nina_b
 
Inlägg: 24
Blev medlem: 26 jul 2005, 16:58

Oläst inläggav Egon » 02 apr 2007, 16:00

Hej nina-b! Kul att flera marsmammor hittar hit!

Vi har ända från början gett tillägg åt vår son, han var såpass stor vid födseln och jag hade från början inte tillräckligt med mjölk. Köpte en bröstpump för ett tag sen och pumpade tomt brösten för att kolla hur mycket mjölk jag hade och det var nog tillräckligt! Nu pumpar jag tomt brösten ibland efter att sonen ätit så då har jag lite koll på hur mycket han fått i sig, då vet jag om jag ska ge mera eller inte, för han äter gärna men spyr förstås upp det om det blir för mycket.

I början var det knepigt att veta hur mycket man skulle ge till, det började med 30-40 gram vid bb, sen har jag ökat på. Jag lägger nog alltid 50-100 gram i flaskan så får han äta så mycket han orkar, det är ju inte så dyra saker, vi använder NAN1, började med Tutteli men hörde att det lättare ger magknip.
BildBild BildBild BildBild
Användarvisningsbild
Egon
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1601
Blev medlem: 25 okt 2006, 14:45
Ort: Österbotten

Oläst inläggav MARSVINET » 02 apr 2007, 18:50

Hej Marsmammor (och Februarimammor!),
Vår dotter föddes ju också i februari, fast BF var 19.3, men hänger gärna med på marstråden.
Vår lillis sover ganska bra, men hon har också haft illa i magen. Man ser hur kramperna kommer, hon blir röd i ansiktet och drar ihop sej. Inte kul.
Så det har varit en del gråt och skrik men inte av den hysteriska sorten ännu iallafall.
Vi har också gått på zonterapi med henne och det har nog hjälpt ganska bra (knock on wood x 3). Vi gick 4 ggr och betalade 16 euro per ggn. Vi gick hos en gammal dam som heter Anita Rehnström, hon tar emot hemma hos sej i Veikkola (norra kyrkslätt, helt på gränsen till esbo). Jag kan sannerligen rekommendera henne för er som bor här nere! Hon är väldigt mån om beibin och väldigt rar. Hon verkar dessutom mycket proffsig, hon är antagligen av de första i Finland som startat med zonterapi för beibisar. Nuförtiden tar hon inte emot vuxna för behandling utan har i över 10 år endast tagit beibin.
Hon har även utbildat många barnmorskor inom zonterapi.

Cuplaton har inte hjälpt alls på vår lillis! Vi har även prövat rela-droppar men de verkar inte heller hjälpa.

Vi har försökt mata henne lite oftare med lite mindre mängder per ggn (lättare sagt än gjort-det får ju inte bli för ofta heller).
Vi har samma problem mammis1, att när hon har knip i magen tror hon att hon är hungrig och vill bara ha mera mat. Hon äter mycket annars också.
Jag har också börjat tänka mera på vad jag sätter i mej. Inget ljust bröd t.ex.
Lillisen vill också helst bli omkring buren då hon har illa i magen, det är jätte tungt fast hon är extra liten (nu vid 5 veckors ålder ca.3,3 kg). Jag har en bärsjal men det är också tungt för ryggen. Dessutom är det svårt att få in henne i den utan hjälp om jag är ensam hemma.

Jag hörde idag att man absolut inte ska äta memma nu på påsken, för det är illa för beibins mage! (om man ammar alltså) Det är väl malten i den som inte är bra?

Jag ammar och ger dessutom flaska, det mesta får hon via flaskan, vi ger också NAN (på rekommendation av anita rehnström som också sade att Nan är bättre än tutteli). Jag undrar varför de på Ekenäs BB bara talade om Tutteli?
Jag tror inte jag har tillräckligt mjölk i brösten, så också om hon skulle orka suga så får hon inte tillräckligt.

Men fint väder har det varit och man orkar mycket bättre då det är ljusare ute.
MARSVINET
 
Inlägg: 38
Blev medlem: 27 dec 2006, 21:38

Oläst inläggav Mammis1 » 04 apr 2007, 18:04

Hejsan alla!

Vad roligt att vi blivit några fler. :D Resten har väl ännu fullt upp antar jag. Själv tycker jag nätterna är värst och senast var det skrik och magont ända tills kl. 6 på morgonen. Jag var ännu helt matt efter nattens eskapader när jag ringde till rådgivningstanten för att be om tips. Nu orkar vi inte mer!!!! Fast man nu själv får sova på förmiddagen står man ju inte ut med att ens bebis gråter hur mycket som helst!!! :( Cuplaton tycks inte hjälpa nämnvärt här heller. Köpte ett lugnande te som de rekommenderade i naturkostaffären igår ('Vauvanilo') och noterade nu att det faktiskt innehåller MALT!!!! -förutom dill, anis, fänkol, anis, kummin, hallon m.m Alltså om man INTE bör äta Memma pga att den är gjord på malt, varför har detta tillsatts i teet??? :? :shock: Dessutom stod det på påsen att teet ska dra i 20-30 minuter, vilket jag tyckte var ganska skumt. Undrar om det är tryckfel och borde ha stått 2-3 minuter?? Någon som vet? Å andra sidan hjälper knappast teet heller utan vi kanske bokar tid till just zonterapi. Jag fick ett telefonnummer via rådgivningen men har inte kommit mig för att ringa än. Synd att vi inte bor närmare Kyrkslätt! Eller är det någon som kan tips om någon duktig som tar emot i centrum av Helsingfors eller runt Östra centrum/Vanda? Hamnar man att betala hela summan själv eller får man något tillbaka från FPA?

Om det inte blir bättre än nu blir det kanske att begränsa amningen och börja pumpa istället. Trots att vår son nu mest dricker om nätterna (istället för att sova) och minsann ökat duktigt i vikt har jag ändå märkt att brösten läcker som bara den sedan då vi äntligen vaknar efter några timmars sömn.

Har försökt fråga både barnmorskorna på bb och på rådgivningen vad man borde undvika i matväg, men de säger att man kan äta allt- man ska bara tänka på att äta hälsosamt. Var kan man hitta en lista???? Jag äter inte ljust bröd så därifrån kan inte koliken komma. Minns att min svägerska fick rådet för ett par år sedan att bara äta ris och lite kött-vilket ju inte låter varken hälsosamt eller gott-fast det kanske skulle göra att man blev av med den där irriterande putmagen och extrakilona man samlat på sig de senaste månaderna. :wink: :D
Mammis1
Guldmedlem
 
Inlägg: 187
Blev medlem: 28 okt 2006, 16:24

Oläst inläggav Sunflower » 04 apr 2007, 19:53

Mammis1; här finns en tråd med mat att undvika när man ammar: http://mammapappa.com/forum/viewtopic.php?t=11534

Det finns också flera trådar om ämnet om du använder sökfunktionen. Hoppas att din bebis magbesvär lättar snart. :)
Användarvisningsbild
Sunflower
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 3686
Blev medlem: 04 sep 2004, 16:52
Ort: Vasa

Oläst inläggav Babynummertre » 04 apr 2007, 21:29

En till marsmamma anmäler sig! :) Elias föddes 5:e mars så han blev 4 veckor i går. Var till rådgivningen i dag och han vägde 5080 gram! Han hade gått upp nästan ett kg på två veckor. Senast vägde han 4170 gram och vid födseln vägde han 3760 gram så jag verkar ha grädde i mina bröst. Annars så rusar dagarna förbi när man har både bebis och en 2½ åring.
Erik juli -04
Elias mars -07
Edit juni -12
Babynummertre
Silvermedlem
 
Inlägg: 77
Blev medlem: 05 sep 2006, 12:23
Ort: Österbotten

Oläst inläggav Mammis1 » 04 apr 2007, 21:31

Sunflower: tack för tipset om tråden. Jag surfade de facto lite själv runt på nätet och konstaterade att jag ätit helt fel. Jag som älskar vindruvor, citrusfrukter, nötter och broccoli åt vi så sent som igår, eftersom jag trodde det skulle vara hälsosamt med vitaminerna... :oops: kanske därför han var extra kinkig inatt??? Och nu dök det upp ännu fler saker man borde undvika. Huh....det blir nog jobbigt det här- men vad gör man inte för sin älskling! :D Men det blir nog att jag lämnar bort lite i taget och ser om det alls hjälper...
Mammis1
Guldmedlem
 
Inlägg: 187
Blev medlem: 28 okt 2006, 16:24

Oläst inläggav Mammis1 » 04 apr 2007, 21:34

Grattis till prinsen Babynummertvå!!! Och vilket fint namn ni valt!!!! :wink: Vi skrev visst samtidigt så jag hann inte gratta i mitt senaste inlägg. Fint att pojken äter ordentligt! :D
Mammis1
Guldmedlem
 
Inlägg: 187
Blev medlem: 28 okt 2006, 16:24

Oläst inläggav MARSVINET » 04 apr 2007, 23:05

Mammis1; om ni bor i Hfors kommer ni relativt snabbt till Veikkola i norra Kyrkslätt där Anita Rehnström har mottagning(zonterapeuten alltså). Åbo motorväg från Hfors går nämligen rakt till veikkola så det tar inte så länge. Sen ska man ännu köra en bit på en liten väg men det tar inte länge, kanske 5-7 min. Men detta förutsätter att man har bil, går inga bussar.

Meddela om du är intresserad så ger jag Anitas telefonnummer. Vi tycker hon är en pärla.

Jag fattar inte heller varför memman är dålig men ändå skulle man kunna dricka det där teet? Kanske malten är olika beroende på hur den är behandlad. Memman är väl nästan bara malt?? :-)
Men jag har hört om memman av två mammor som varnade, ena sade att hennes baby skrek i två dagar efter det så jag tar inga risker. Jag är inte så memma-förtjust anyways så det känns inte som om man missar så mycket...
MARSVINET
 
Inlägg: 38
Blev medlem: 27 dec 2006, 21:38

Oläst inläggav Mammis1 » 07 apr 2007, 11:05

Marsvinet: har skickat Pm åt dig! :D
Mammis1
Guldmedlem
 
Inlägg: 187
Blev medlem: 28 okt 2006, 16:24

Oläst inläggav Lilla husmor » 08 apr 2007, 18:09

Hallo, nu hakar jag på denna tråd också!

Oj, vad jag lider med er som har gråtiga barn! Hemskt att säga, men det gör mig bara än mer tacksam att vi inte har de bekymren än iallafall taiträpepparpeppar, men så är vi bara 12 dagar gammal än. Denna unge äter som en häst, sover visserligen korta knyckar med många tryck på snooze-knappen, men skriker så gott som aldrig. Lite knälligt när det är rap på gång i magen, men det kan knappt räknas. Och lite argsint när det inte kommer mjölk snabbt nog i amningsgummit (jag är så storbröstad) för att han bara tuggar - "Mamma, det här bröstet är sönder!". Ni skulle se hans vildsint ilskna min när han tuggar frenetiskt och boxar bröstet med armarna - för att sedan förvandlas till en liten ängel såfort vi kommer ihåg att det var ju SUGA man skulle :lol:

Fråga: Ni som pumpar eller delvis/helt ger ersättning, hjälper papporna till med flaskmatningen då? Eller besökande farmödrar, mormödrar, kompisar osv. Eller helammar ni? Här ammar jag kanske 2/3 av gångerna och pumpar (har en elektrisk pump) nästan tomt en gång om dagen så att Pappa och nu i helgen Moster ska kunna ge. Vi tänkte nämligen på förhand att det skulle underlätta lite för mig att kanske få slippa utanför huset någon kväll efter pappaledighetens slut även utan Benjamin. Men nu med facit i hand har jag dessutom märkt hur mycket Pappa uppskattar att också få mata! Och jag uppskattar att Pappa nu under ledigheten tar sista matturen mot morgonsidan så att jag får sova ett längre pass då :wink: Nå, än så länge improviserar vi mycket enligt hans önskninar, såsmåningom kanske man kan skönja några rutiner, men inte än. När började ni få rutin på tillvaron - eller har ni fortfarande helt slumpmässiga rytmer på dygnet?
Benjamin 07´och Lukas 08´
Lilla husmor
Guldmedlem
 
Inlägg: 193
Blev medlem: 01 okt 2006, 15:47
Ort: Vasa

Oläst inläggav Egon » 09 apr 2007, 08:52

Hej hej! Kul att se att vi blir alltfler här på småbarnstråden! :-)

Lilla husmor: vi har ju ända från början gett tillägg åt vår son, mera i början, nu får han tydligen för det mesta tillräckligt av mej. Vi har de flesta gånger gjort så att jag ammat färdigt och efter det har pappan gett flaska. Han vill ju också jättegärna vara delaktig. Då vi är och hälsar på sonens moster och kusiner så ger oftast nån av kusinerna flaskan efter amningen. Det tycker de är mysigt :-)
BildBild BildBild BildBild
Användarvisningsbild
Egon
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1601
Blev medlem: 25 okt 2006, 14:45
Ort: Österbotten

NästaÅtergå till Småbarn - månadsgrupper

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster