Maltlimpa

Dela med dig av dina recept, fråga efter andras recept eller prata om barnmat. Du bestämmer!

Moderator: acasia

Maltlimpa

Oläst inläggav knyttis » 18 dec 2009, 12:47

Har någon ett bra recept på vanlig, klassisk maltlimpa? Hittar inte i mina böcker här hemma..
Loranga 10.11.2008 Masarin 4.8.2010

"Syster Yster"
Användarvisningsbild
knyttis
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1193
Blev medlem: 10 jun 2008, 16:09
Ort: Ekenäs

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Maria76 » 18 dec 2009, 20:03

Enligt det här receptet brukar jag baka.

Maltlimpa

1l surmjölk
1½ bit jäst
1 msk salt
3dl sirap
3 dl malt
3 dl grovt rågmjöl
3 dl vetekli
10 dl vetemjöl

Värm surmjölken. Rör ut jästen i den fingervarma surmjölken. Blanda i resten av ingredienserna. Låt jäsa 2 timmar. Jag brukar jäsa ca 1 h i degbunken och 1 h i formarna (3st). Grädda i 180 grader i ca 1½ timme. Pensla några gånger med sirapsvatten under gräddningstiden.
Barn: dotter född i juni 2005, son född i december 2007
Maria76
Supermedlem
Supermedlem
 
Inlägg: 303
Blev medlem: 05 jan 2005, 10:46
Ort: Västra Nyland

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Lysmasken » 18 dec 2009, 21:28

^Det där brukar jag också använda. Men jag tror den mer allmänt brukar kallas skärgårdslimpa? Eller beror det på var i landet man befinner sig :hm: Man kan byta ut surmjölken mot apelsinjuice eller vatten. God är den i allafall, min favorit!

I mitt recept är det dock mera jäst, 3 påsar torrjäst eller 3 bitar färsk till en liter. Jag gör också degen lite i omvänd ordning: blandar först kli, malt och rågmjöl, salt och torrjäst, sen sirapen, sen vätskan och till sist vetemjölet. (Använder jag färskjäst blandar jag såklart den i vätskan)

Jag häller degen direkt i formarna och låter det jäsa, alltså ingen jäsning i bunken. Sen får det jäsa ca 30-45 min. Sen far det in i 225º men i samma stund sänker jag temperaturen till 175º och gräddar ca 1 h 45 min. (Fick tipset att lägga limporna i hetare värme så blir de högre) Penslandet brukar jag skippa, blir så kladdigt..
När limporna är färdiga ska man genast stjälpa dem ur formarna, låt dem gärna svalna på ett galler el dyl, övertäckta med en bakduk eller kökshanduk.
Låt alla blommor blomma!

Son född 02/2003 och dotter född 02/2007
Användarvisningsbild
Lysmasken
wanna-be-bitch
wanna-be-bitch
 
Inlägg: 9879
Blev medlem: 17 okt 2003, 16:18
Ort: Pargas

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav acasia » 18 dec 2009, 22:25

Lysmasken skrev:^Det där brukar jag också använda. Men jag tror den mer allmänt brukar kallas skärgårdslimpa?


Jag har också samma recept och mitt heter skärgårdslimpa från Nagu.
Minns gårdagen, dröm om morgondagen, lev idag!
Användarvisningsbild
acasia
Kvalitetskontroll-tant
Kvalitetskontroll-tant
 
Inlägg: 10120
Blev medlem: 19 okt 2003, 20:35

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Cecilia » 18 dec 2009, 23:29

Här har jag ett liknande recept på maltlimpa, men här behöver man inte värma surmjölken utan allt rörs ihop bara.


Maltlimpa

1l surmjölk
1½ bit jäst
2 msk salt
2dl sirap
3 dl malt (tuoppi)
3 dl grovt rågmjöl
3 dl kli
10 dl vetemjöl

Man blandar ihop allt.
Låter jäsa 1½h i formarna.
Grädda ca. 1½h i 175 grader
"flerbarnsmor"

Bild
Användarvisningsbild
Cecilia
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5612
Blev medlem: 26 mar 2005, 02:35

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Muminmage » 20 dec 2009, 23:22

Här i Ingå pratar vi om Ingålimpa :xxlol ;xx) Jag har bakat dylika idag, använde en liter apelsinjuice som vätska, inte surmjölk. Sen i med 2 bitar jäst (i lite uppvärmd juice), 3 dl av vardera: Tuoppi-malt, rågmjöl, kli, sirap, 1 msk salt, 10-13 dl vetemjöl (jag satte ca 11). Låt jäsa i ca 1½h. Sen i 3 smorda brödformar. I ugnen 175 grader 1½h. Pensla med sirap efter 1h. Jättegoda brukar de bli :xxnicka
Bild
Bild
Bild
Användarvisningsbild
Muminmage
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 3757
Blev medlem: 26 okt 2004, 11:39
Ort: Ingå

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Sweetwillow » 18 dec 2012, 20:35

Här var tråden, har sökt och sökt och äntligen hittade jag.
:xxp
Busarna 06/07, 09/08 & 10/10!

Ab imo pectore ♥ - min blogg
På Twitter
Användarvisningsbild
Sweetwillow
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 3746
Blev medlem: 30 jan 2008, 20:19
Ort: Östra Nyland

Re: Maltlimpa

Oläst inläggav Honeybunches » 18 dec 2012, 20:41

Eller så gör ni er egen "Malaxlimpa". Jag tycker att den t.o.m. är godare än originalet.

Malaxlimpa

50 gram jäst
1,5 liter surmjölk (eller vatten)
2,5 dl memmamalt
5 dl sirap
3 kaffekoppar socker
2 tsk soda (rörs ut i mjölet)
3 msk salt
1,5 kaffekopp lingonsylt
1 kg grovt rågmjöl
1 kg vetemjöl

Knåda ihop allt, klä en stor ugnsplåt i bakplåtspapper (ganska högt upp på kanterna för den jäser bra) och häll dit smeten. Låt stå och jäsa över natten, övertäckt med en handduk.

Gräddas följande morgon i 150 grader i 3 timmar. Sänk eventuellt temperaturen efter en timme till 125 grader. Pensla efter en timme med starkt kaffe.

Efter att den är klar, låt den stå i flera timmar övertäckt med handduk innan du skär den i passliga bitar.

(En kaffekopp motsvarar ju ca 1,5 dl)
Användarvisningsbild
Honeybunches
Silvermedlem
 
Inlägg: 94
Blev medlem: 14 aug 2009, 06:35
Ort: Vasa



Banner för våra hjärteinlägg

Återgå till Recept och mattips

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster