Jag har ett urenkelt recept. Det är gjort på surdegsrot så om du inte har en rot måste du själv laga en, men det är mycket enkelt det också. Sen behöver du inte laga ny rot, du tar bara lite deg och sätter i frysen.
Om du har rot:
Ta fram roten ur frysen och låt den stå framme hela dagen. På kvällen häller du 1,5 liter rumstempererat vatten på roten. Låt stå på ett icke-dragigt ställe över natten.
Under nästa dag vispar du i rågmjöl flera gånger, typ tio gånger. Alltid när du går förbi bunken. På kvällen tillsätter du 1-1,5 matsked salt och ser till så du har en tjock gröt som inte går att hälla men går att sleva.
Sleva ner degen i limpformar. Och sätt en slev i en burk som du fryser. Det blir ny rot.
Låt stå på ett icke-dragigt ställe över natten.
På morgonen steker du limporna 50 minuter i 200 grader och sen har du nygräddat färskt bröd

Det bästa med detta är att du inte behöver knåda och allt görs i så små etapper att du inte märker att du bakar och plötsligt har du bara bröd.
Hur göra rot då?Ta 3 msk rågmjöl och 3 msk rumstempererat vatten och blanda i en kopp. Låt stå två dygn. Blanda sen i samma sak igen och låt stå ett dygn till. Sen tror jag du ännu skulle göra samma sak en gång till och när det gått ett dygn har du en färdig rot. Då kan du direkt använda den eller så fryser du den. Ny rot får du av en bit deg så det här behöver man bara göra en gång.
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.