salt paj (vanlig + glutenfri)

Dela med dig av dina recept, fråga efter andras recept eller prata om barnmat. Du bestämmer!

Moderator: acasia

salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Egon » 18 feb 2013, 09:17

Har nån ett gott recept på salt paj? Önskar även recept på glutenfri paj om nån har...(eller tips på var man får tag på nåt salt glutenfritt).
BildBild BildBild BildBild
Användarvisningsbild
Egon
Mammapappa-proffs
Mammapappa-proffs
 
Inlägg: 1601
Blev medlem: 25 okt 2006, 14:45
Ort: Österbotten

Bli medlem, eller logga in! Medlemskap är gratis.


Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav anis* » 18 feb 2013, 16:43

Hej!

Här kommer ett enkelt recept på en paj som jag oftast brukar göra med svamp (färsk, fryst eller torkad), men som också funkar bra t.ex. med skinka. Man kan göra bottnet själv, men det går också bra och använda färdig frysdeg. Det finns antagligen också glutenfria frysdegar, men iaf i den egengjorda går det lätt att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl (konsistensen blir ofta då lite "grynigare", men smaken brukar inte ändra mycket)!

Pajdeg:
100g smör/margarin
2dl (vete)mjöl
1dl riven (kraftig) ost
2msk vatten

Fyllning:
2dl lätt brynd svamp + hackad lök
1dl gräddmjölk
2ägg
2dl riven (kraftig) ost + salt

Gör så här:
1. Blanda det mjuka fettet med mjölet.
2. Tillsätt den rivna osten och vattnet.
3. Lägg degen i en smord (låg) pajform.
4. Lägg bottnet i ugnen i ca 225 grader ca 10-15 minuter.
5. Blanda ingredienserna till fyllningen och häll över pajen.
6. Lägg tillbaka pajen i ugnen för ytterligare 15min.

Brukar själv servera med grönsallad + oftast också oliver "marinerade" i gräddfilsvitlök.

Hoppas det smakar! :)
anis*
Guldmedlem
 
Inlägg: 162
Blev medlem: 28 dec 2009, 15:45
Ort: Helsingfors

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Natasha » 19 feb 2013, 20:49

Glutenfri pajdeg Jag lagar du enkelt och gott av mandelmjöl. Du kan köpa sallinens 900 grams påse där man normalt hittar nötterna i butiken. Vi lagar faktiskt alltid paj på mandelmjöl numera. Funkar både för söt och salt paj.

Jag har två recept.

3 dl mandelmjöl
1 dl fibrex (kör med mixern lite om du vill. Fibrex funkar bra som fyllnad i köttbullar och håller sig länge. Det ser ut som havreflingor ungefär men väger nästan inget. Finns vid glutenfria hyllan).
100 gram smör
1 ägg

kör allt i mixer. Kyl en stund och tryck ut. Förgrädda tio minuter och fyll sen.

Recept två:

60 gram smör som smälts
2 dl mandelmjöl
150 gram riven ost

det senare receptet är helt superbra för salt paj. Då det är mycket godare än vetemjölsbotten lagar vi alltid denna paj för salt paj numera. Och då vitt mjöl är något alla vill man ska minska på är det ju rena hälsopajen dessutom. Om man använder riktigt smör och inte margarin :)
Senast redigerad av Natasha 19 feb 2013, 20:52, redigerad totalt 1 gång.
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i syd

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Natasha » 19 feb 2013, 20:51

Detta är min favoritfyllning just nu:

Täyte:
250 g fetaa kuutioina
150 g pakastepinaattia
2 kananmunaa
2 dl kermaa
2 valkosipulinkynttä Pinnalle:
50 g eli 1 dl juustoraastetta
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i syd

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Natasha » 19 feb 2013, 20:59

Jag lagade också världens godaste glutenfria bröd i förrgår:

2 dl mandelmjöl
1 knapp dl kokosmjöl från Aman prana men vilket som helst kokosmjöl kan säkert fungera.
50 gram smält smör
6 ägg
2 tsk bakpulver
1 tesked salt
2 msk fiber husk
1 dl fibrex
2 dl grädde
en näve hela cashew

fibrex fick svälla i grädden. Under tiden blandades allt. Sätt i form. 50 min i 175 grader

Mycket godare än vanliga glutenfria bröd. Blir 14 mättande bitar. Räkna ca 2 per man. Om du inte har husk kan du sätta en hel dl kokosmjöl istället för en knapp. Gissar jag. Mjölet är drygt och funkar i tex bananplättar också. Det hittar du här www.raw2u.fi/product/433/kookosjauho-500g
.
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i syd

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Natasha » 19 feb 2013, 21:15

Det här brödet ska jag laga snart:
"
150 g valnötsmjöl (riv för hand eller
använd mixer)
50 g krossade linfrön
50 g linfrömjöl
50 g nyponskalmjöl 50 g kärnor (solros, pumpa etc)
50 g bär el frukt (tranbär, goji,
torkade aprikoser)
4 ägg
1 tsk salt
2 tsk bakpulver brödkryddor efter smak
späd med vatten så den blir lätt att
arbeta med, ska vara ganska fast
Klä en brödform med bakplåtspapper
(kan återanvändas någon gång)
Lägg i smeten med slickepott Grädda 160 grader upp och
nervärme i 70-80 min
Låt svalna något
Ta försiktigt brödet ur formen och låt
svalna till rumstemperatur på galler
som ger luft runtom OBS - innan brödet svalnat är det
inte hållfast och bryts lätt sönder!
Min ugn rymmer tre formar i bredd
så det är vad jag bakar - tredubbla
då satsen. Man kan naturligtvis variera en hel
del. Alternativ till valnötsmjöl är
mandel eller hasselnöt, men de har
för mycket omega6 enligt mitt tycke"

så skrev en Kjell på ett annat forum och jag satte detta glutenfria recept bakom öronen. Och köpte faktiskt både linfrökross och hela frön igår. Men man ska blöta dom över natt som med ärtor först. Annars klibbar linfrö fast över hela tarmväggen...
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i syd

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Lysmasken » 22 feb 2013, 19:08

^inte behöver man blöta linfrö :wink:
Låt alla blommor blomma!

Son född 02/2003 och dotter född 02/2007
Användarvisningsbild
Lysmasken
wanna-be-bitch
wanna-be-bitch
 
Inlägg: 9879
Blev medlem: 17 okt 2003, 16:18
Ort: Pargas

Re: salt paj (vanlig + glutenfri)

Oläst inläggav Natasha » 22 feb 2013, 19:45

Lysmasken skrev:^inte behöver man blöta linfrö :wink:


Hur vet du det? Det har något med slembildning att göra.

Prova googla "linfrö och blötlägg"
Mamma till tre barn varav ett ännu är i dagis.
Användarvisningsbild
Natasha
Stamgäst
Stamgäst
 
Inlägg: 5474
Blev medlem: 03 aug 2004, 23:04
Ort: Född i väst bor i syd



Banner för våra hjärteinlägg

Återgå till Recept och mattips

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster